Är OLIVOLJA nyttigt?

Innan vi går in på det följer några ”fun facts”…

• Olivolja användes från början som belysning/ljus dvs som lampolja.
• Oliver är egentligen en stenfrukt.
• Det går åt ca. 1400 st oliver för att få fram 1 liter olivolja…
• De silvergröna bladen symboliserar fortfarande hopp & fred.
• Olivträd kan leva väldigt länge, ofta hundra eller tom flera hundra år…

Nu till nyttig eller inte…

Oliver i sin orginalform kommer alltid att vara nyttigare är olivolja (generellt kan ni utgå ifrån att ett livsmedel är som nyttigast när det är i sin orginalform och så lite ändrad som möjligt).

Köp Extra Virgin Olivolja som nästan alltid är kallpressat dvs mindre ändrat och därför nyttigare. Vanlig olivolja är ofta uppvärmd med följd att näringsvärdet är avsevärt lägre.

Oliver är rikt på vitamin A (bla ögonhälsa), E (hjälper till att reparera oxidation av bla våra celler), K (i samråd med d-vitamin hjälper till att undvika benskörhet och balansera vårt calcium upptag), fibrer och calcium, magnesium, järn samt koppar.

Oliver är även rik på omega-9, fulla av antioxidanter, dvs antiinflammatoriska komponenter. Olivolja har även dessa fördelar men i något mindre utsträckning.

Olivolja/Oliver är i stort sett bara fett, vilket är bra för att ta upp fettlösliga vitaminer men i för stora mängder motverkar det viktminskning och kan speciellt om man äter oliver i saltlag och ofta, ge hjärt & kärlproblematik samt i längden även typ-2 diabetes.

Använd därför oliver och olivolja som ett komplement i sallader och sparsamt som snacks (max 10 Oliver ???? då och då).

Olivolja bör även köpas i mörk glasflaska och ALLTID ekologisk, för att undvika olika bekämpningsmedel och andra gifter.

Olivolja har lågt omega-6 värde Något som vi får i oss alldeles för mycket av när vi bla dagligen äter alla typer av sädesslag (alla typer av bröd, kex, kaffebröd mm) samt nötter.

Vi bör optimalt ha lika mycket omega-3 som omega-6 i våra kroppar, dvs 1:1, men vi ligger ofta i spannet 1:20-30, vilket som sagt gör att våra kroppar nästan hela tiden är inflammerade och i sin tur gör oss mottagliga för div sjukdomar.

Olivolja är olja och all olja härsknar med tiden. Köp därför inte för stora förpackningar, var noga med att den är skördad nyligen (på riktigt bra olivolja står det när oljan är ”upp-tappad”) och ha den förvarad i rumstemperatur och mörkt.

Längst ner i artikeln hittar du riktigt smarriga recept och ha kul med olivoljan, den kan som du sett både vara väldigt nyttig och även mindre nyttig.

Behöver du hjälp med att resa ut begreppen så hjälper vi på Livsstilsbolaget dig gärna att hitta rätt…

Läs hela artikeln här: https://foodrevolution.org/blog/olives-and-olive-oil-benefits/?fbclid=IwAR0jLbFCJNL_Co0ZAQzhVsYWA25zJegXH8i_E68Pyk5A16IA12rzodR5XxY

Rulla till toppen