Inflammatorisk mat är en av de största bovarna när det gäller att utveckla våra mest vanliga folksjukdomar i Sverige.
Sanningen är dock att bara vi förstår hur kroppen fungerar och vilka ingredienser som orsakar inflammation, så är det inte så svårt, och vi har då kommit en bra bit på vägen emot en hälsosam och totalt frisk kropp.
Vad är då inflammation?
Inflammation är i grunden något hälsosamt. Det är din kropps eget försvarssystem som skyddar mot infektioner, skador och gifter vi dagligen utsättas för. Det är inte inflammationen i sig som är farlig utan när den blir kronisk.
Kronisk inflammation är det tillstånd när vi under en längre tid har utsatts för överdriven stress i form av fysisk, psykisk eller/och kemisk belastning. Detta leder till överdriven produktion av vita blodceller, generella cellförändringar och kollapsade organ.Kronisk inflammation spelar en avgörande roll i skapandet av diverse kronisk smärt symtom och ohälsa så som diverse metaboliska syndromtyp-2 diabetes, Alzheimer’s, fettlever och många andra autoimmuna sjukdomar.
Goda kostvanor spelar här en central roll i hur pass inflammerade våra kroppar är. En inflammatorisk kost som har låg näringstäthet är tyvärr alldeles för vanlig i vårt moderna samhälle. Den gör så att vårt immunförsvar överproducerar mängden fria radikaler och för lite anti-inflammatoriska ämnen.
Sammanfattningsvis är det främst tre faktorer som vi skall ta hänsyn till
1. Blodsockrets inverkan på inflammatoriska markörer.
2. Farliga fettsyror i inflammatorisk mat
3. Kemikalier och tillsatser i vår föda
Här nedan hittar du de 10 mest inflammatoriska ingredienserna/livsmedel i vår kost samt hälsosamma alternativ:
1. Gluten är ett protein som finns i stort sett i alla våra spannmålsprodukter.
Gluten orsakar över tid i de flesta individer allt från låg till hög kronisk inflammation vilket leder till många olika fall av symtom där läckande tarm är en av de vanligaste.
Alternativ
Mandel, kokos, quinoa, teff eller durra-mjöl vid bakning. Använd kål eller salladsblad till burgare eller wraps, blomkål till pizzabotten, portabello-svamp som bröd och lins, bön eller zuccini, gurk-noodles istället för pasta. Grönsaksstavar med nötsmör/hummus i stället för kex
2. Socker är en av de mest inflammatoriska ingredienser du kan äta. Det visste du säkert!
När du äter för mycket socker hinner kroppen helt enkelt inte processa det tillräckligt snabbt. Följden blir då att vi måste producera för mycket insulin. Vi kan inte leva med sött blod, då dör vi. En normal svensk frukost innehåller ca. 4-5 gånger dagsbehovet av socker som både är fettbildande och över tid leder till att vi blir insulin-intoleranta och vi drabbas bla av pre-diabetes och sedan av typ-2 diabetes.
Alternativ
Sök efter livsmedel som har lågt GI-värde, så som bär, vissa frukter (honung-nätmelon, grapefrukt, persikor och gröna äpplen), söta rotfrukter, de som växer i jorden så som morötter och betor. Undvik däremot alla typer av fruktjuicer där du inte får i dig några fibrer eller matsmältningsenzymer som du tillverkar när du tuggar din mat. Fibrer hjälper även till att bryta ner socker.
3. Kolhydrater speciellt snabba från spannmål. Frukostflingor, pasta, ris och potatis (kall kokt potatis går bra, då är stärkelsen bunden och får ett mycket lägre GI-värde), alla typer kex, bakverk och chips. Se under punkt 1 för alternativ.
4-5. Processat Kött o Mjölk , då viss mängd kött är viktigt att äta, är de flesta kött- alternativen i våra butiker kontaminerade med hormoner, antibiotika, GMO och har mest matats med spannmåls-foder. Bristande djurhållningen är en annan anledning att undvika traditionellt uppfödda djur.
Mjölk är tyvärr också en produkt de flesta magar inte mår så bra av. Vanlig mjölk innehåller ofta tillväxthormoner, GMO och laktosen stör och retar våra tarm-ludd och våra tarmbakterier med inflammation och läckande tarm som resultat.
Alternativ
Ta reda på hur djuren har hanterats, hur de fått växa upp och vad de har ätit för mat. Får de möjlighet att vara ute året runt, har de lösdrift inomhus mm?
Köp gräs-betat kött eller vilt, eller åtminstone ekologiskt kött. Undvik helst alla mjölkprodukter eller ät i mindre mängder, fermenterad gräs-betad ekologisk yoghurt, kefir eller ghee. Det finns numera mängder av alternativ ”mjölk” så som tex mandel eller kokosmjölk/yoghurt.
6. Odlad Fisk och Skaldjur innehåller tyvärr nästan bara hög-inflammatoriska fetter så som Omega-6 då de inte fått äta annat än benmjöl eller olika typer av spannmålsprodukter. Dessutom lever de ofta i mycket onaturliga miljöer som bla skapar stress.
Alternativ
Ät vilt-fångad fisk (dock inte från Östersjön). De har fått växa upp i sin naturliga miljö, ätit alger och småfisk vilket gör att dessa fiskar naturligt producerar hälsosamma och anti-inflammatoriska fettsyror som Omega-3 och protein. Välj helst mindre fiskar så som sardiner, ansjovis, strömming, mindre tonfisk, makrill och ibland lax.
7. Transfetter och härdade Fetter eller industriellt producerat fett som tyvärr används i de flesta färdiga rätter vi köper. Det skall vara förbjudet men tyvärr visar det sig fortfarande vara vanligt i våra butiker bla via importerade matvaror. Transfetter och härdade fetter är hög-inflammatoriskt för våra kroppar och ökar avsevärt risken för mycket höga kolesterolvärden, diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar samt stroke.
Bra Fett
Smör
Ghee
Kokosmjölk
Avokadoolja
Olivolja
Fiskolja
Ägg
Dåligt fett
Margarin
Transfetter
Rapsolja
Solrosolja
Palmolja
Alternativ
Vi rekommenderar gräs-betat ekologiskt smör eller helst ghee, kokos- eller avokadoolja.
8. Tillsatser & Konserveringsmedel som förstärker smak, struktur och färg samt förlänger hållbarhetstiden. De saknar helt näringsvärde är ofta inflammatoriska och belastande för vår hälsa. Glutamat har visat sig orsaka metaboliskt syndrom, som är ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för bla hjärt och kärlsjukdomar. Färgämnen har gett allergiska reaktioner, inflammation, ADHD och viss cancer.
Alternativ
Välj ekologiska produkter utan dessa ingredienser samt producera och laga själv så mycket mat ni kan.
9. Hög processade Vegetabiliska och Frö-Oljor , där är det viktigt att vi förstår relationen mellan omega-3 och omega-6 för att bäst kunna kontrollera inflammationen i våra kroppar. Förhållandet mellan omega 3 och omega-6 skall vara högst 1:4, dvs som mest fyra gånger så mycket dagligt intag av omega-6, jämfört med omega-3.
På så vis kan vi bidra till mindre mängd inflammation, smärta och diverse sjukdomar. Omega-3 sänker våra inflammatoriska markörer där Omega-6 i stället höjer desamma. Båda fettsyrorna är viktiga för kroppen, men idag får vi i oss alldeles för mycket omega-6 tex via vegetabiliska oljor, bröd, fröer och nötter.
Alternativ
Vi rekommenderas att alla äter relativt mycket hälsosamt fett varje dag och då gärna ekologiskt extra virgin kallpressad olivolja, MCT-olja och ekologisk kokosolja.
10. Artificiella Sötningsmedel i stället för vanligt socker är ingen bra ide. Med alla sötningsmedel som numera ingår i våra mest vanliga färdig producerade livsmedel gäller det att se upp. De är ofta ännu sötare än socker och vi blir då vilseledda när det står ”sockerfritt” eller utan ”tillsatt socker”. Några av de vanligaste sötningsmedlen vi bör undvika är aspartan, tillsatt fruktos, modifierad majsstärkelse, sukralos och MSG.
Då det finns mycket stora ekonomiska intressen i dessa nya typer av socker kan det ofta finnas artiklar som påstår att sötningsmedel är ofarliga och att det saknas evidens mot dessa produkter, så är inte fallet.
De höjer i stort sett alltid våra inflammatoriska markörer, sockersug, ändrar vårt humör och bevisligen leder till viktuppgång, läckande tarm, migrän, candida, ADHD, leversjukdomar och flera olika former av cancer.
Alternativ
Alla gillar vi viss sötma och det finns gott om naturliga sötningsmedel så som tex stevia (som är en växt) och xylitol (björksocker, utvinns ur björkträd).
Sammanfattningsvis har vi mycket att vinna på att följa en hälsosam mathållning för att bla reducera inflammation i kroppen. Dessutom minskar vi risken för nästan alla kroniska sjukdomar och våra vanligaste folksjukdomar. Näringstät föda förser oss med fördelar ner på cellnivå. Det stabiliserar vårt blodsocker och vårt PH-värde, minskar påverkan av diverse kemikalier, medverkar till hälsosamma viktnivåer och i längden förlänger våra liv….med extra mycket liv och energi i vår vardag.